Verschil maken met een kop koffie

vrijwilligers

MAAK VERSCHIL MET EEN KOP KOFFIE!

word vrijwilliger

Het Overweeghuis wordt gedragen en gedraaid door vrijwilligers, dat maakt deze plek uniek en bijzonder!

Als vrijwilliger ben jij het vangnet en aanspreekpunt voor de bewoonsters, in praktische en steunende vorm. Jouw rol wisselt van buurvrouw, vriendin tot soms de ‘tante’ voor vrouwen die in een bijzonder proces zitten. Een leerzame ervaring in een boeiende en dynamische omgeving! Met een hecht team kun jij een groot verschil maken voor vrouwen die in de prostitutie vastlopen.

Veelgestelde Vragen

Je taken:

 • Als gastvrouw ben je het aanspreekpunt voor de bewoonsters tijdens je dienst.
 • Je drinkt een kopje koffie met ze, bent een luisterend oor. 
 • Zorgt voor goede sfeer en veiligheid in het huis.
 • Daarnaast ondersteun je de vrouwen waar nodig met kleine zaken zoals solliciteren, huishoudelijke zaken in het huis.
 • In de middagdienst is ruimte voor het creëren van een activiteit/dagbesteding.
 • In de avonddienst ben je samen met de bewoonsters verantwoordelijk voor het bereiden van de maaltijd.

Wij vragen minimaal 1 dienst per week. Je kan zelf je diensten inroosteren in ons plansysteem. De tijden van de diensten zijn als volgt:

 • Ochtend 08.45-13.00 uur
 • Middag 12:45-17:00 uur
 • Avond 16:45-22:00 uur
 • Nacht 21:45-09:00 uur
 • Een echt mensenmens zijn (vriendelijk, betrouwbaar, geduldig en sfeer kunnen maken).
 • Betrokken zijn (empatisch vermogen hebben).
 • Zelfvertrouwen (rustig blijven bij calamiteiten overzicht houden).
 • Stevig in de schoenen staan en grenzen helder hebben.
 • Bereid om te leren en feedback kunnen ontvangen.
 • Ruim kunnen denken.
 • Werken met een boeiende doelgroep die midden in een belangrijk proces zitten.
 • Je leert veel, ook over jezelf, wat wel werkt, of niet werkt in communicatie en aansturing.
 • Verschil maken in het leven van deze bijzondere vrouwen.

Geen dienst is hetzelfde.
Behalve dat je wordt ontvangen door de vrijwilliger die de voorgaande dienst heeft gedraaid. Er is een overdracht van belangrijke zaken en je leest de laatste ontwikkelingen in het rapportage systeem. Soms is het rustig in het huis zijn de bewoonsters buiten, of op hun kamer. Soms speelt er veel en ben je de hele dienst afwisselend in gesprek.
Als het rustig is en de basistaken zijn gedaan, is ruimte voor een boek of je studie. 

 • Tijdens de ochtenddienst worden de bewoonsters rond 10:00 uur gewekt voor een kop koffie/thee.
 • In de middagdienst zijn de bewoonsters vaak wat actiever en zijn er regelmatig zaken waar ze je ondersteuning goed bij kunnen gebruiken. 
 • Tijdens de avonddienst ben je samen met de bewoonster verantwoordelijk voor het maken van het eten. 

De nachtdienst is een speciale dienst. Om 21:45 uur begint deze dienst. Soms zijn er spelletjes gaande of wordt er een film gekeken, andere momenten zijn de bewoonsters op hun eigen kamer. Om 23:00 uur moeten alle bewoonsters binnen zijn en gaat het alarm op de deuren. Jij kan jezelf klaarmaken voor de nacht en het bed opmaken. Als er geen bijzonderheden zijn kan je even na 23:00 uur zelf ook lekker gaan slapen. 

Sommige periodes is het rustig en kan je een hele nacht slapen. De bewoonsters hebben vaak nog een ander dag/nachtritme dan wat wij hebben. Dus als er iets praktisch of emotioneel ontregeld is, waar ze zelf niet meer uitkomen, ben jij het eerste aanspreekpunt. 

Je staat er niet alleen voor, er is altijd telefonisch achterwacht die je kan bellen.

Het team wat zich inzet voor het Overweeghuis is groot. Naast een vrijwillig bestuur zijn er twee projectondersteuners vanuit het Leger des Heils actief binnen het Overweeghuis. Zij ondersteunen de vrouwen die bij ons wonen in hun trajecten. Denk aan het regelen van een zorgverzekering, aanmelden bij een professionele zorginstelling of vinden van een nieuwe woonplek. 
Er is een vrijwilligerscoördinator die jou als vrijwilligers zo goed mogelijk wil ondersteunen in het vrijwilligerswerk wat je doet. Samen met de projectondersteuners organiseert de vrijwilligerscoördinator thema avonden, gezellig samenzijn en praktische zaken die nodig zijn voor jou om het vrijwilligerswerk goed uit te kunnen voeren.

Daarbij is er 24 uur per dag telefonisch achterwacht beschikbaar om jou te ondersteunen bij vragen/situaties waar je zelf niet uit komt, of in wilt overleggen.  

Je hebt als vrijwilligers elkaar natuurlijk ook! We zijn een burgerinitiatief, we geloven dat we met elkaar een plek kunnen creëren waar we een veilig onderkomen kunnen realiseren voor vrouwen die vastlopen in de prostitutie. Door met elkaar hierin op te trekken hebben we al vele vrouwen kunnen helpen. 

Voor de nachtdienst is er een vergoeding van €40 per nacht. 
Voor vrijwilligers buiten Groningen is er een vergoeding voor de gemaakte reiskosten. 

Veel bewoonsters hebben internationale achtergrond. Dat geeft een bonte verzameling aan talen en culturen in het huis. Naast Nederlands komen er veel andere talen voorbij. Van Spaans, Russisch tot Roemeens, het komt allemaal voorbij. De meeste dames kunnen goed Engels of Nederlands. Maar soms werk je met handen en voeten, of Google Translate om zo elkaar te begrijpen. Internationale vrijwilligers zijn daarmee ook welkom om zich in te zetten. 

Om het werk te kunnen doen wat de bewoonsters hebben gedaan, is er vaak gebruik gemaakt drugs. Stoppen met het werk en er vervolgens een nieuwe weg inslaan is een grote stap. Het Overweeghuis is een unieke plek die ruimte biedt voor opvang terwijl bewoonsters nog niet zijn afgekickt. We weten dat dit geen ideale situatie is en dit brengt veel uitdagingen met zich mee. Vanuit het Overweeghuis kunnen we vanuit de basis de bewoonsters ondersteunen bij de volgende stap, zoals bijvoorbeeld aanmelding bij een afkickkliniek en het overbruggen van de wachtlijst. 


In de tuin van het huis is een plek waar vrouwen mogen gebruiken. Dit mag niet in het huis zelf plaatsvinden. De projectondersteuners zien erop toe dat er afspraken met de bewoonsters worden gemaakt over het gebruik van drugs. Vrijwilligers hoeven geen verstand te hebben van drugs. Wat je als vrijwilliger in de dagelijkse praktijk tegen komt is dat bewoonsters het uitdagend vinden een goed dag-/nachtritme te houden. Ook kunnen afspraken gemakkelijk vergeten worden en zijn de bewoonsters snel afgeleid. Dit zijn uitdagingen waar je als vrijwilliger dan je weg in moet vinden. 

Wij vragen van je als vrijwilliger om 1 dienst per week beschikbaar te zijn voor het Overweeghuis Groningen. Zo kun jij de bewoonsters leren kennen en een band opbouwen. Andersom geeft het ons rust en de wetenschap  dat we met elkaar de planning rond te kunnen krijgen. 

Je hebt zelf de vrijheid om je diensten te kiezen via een rooster app, vrijwilligers dragen zelf de verantwoordelijkheid om zich iedere week in te plannen en vrije dagen door te geven. 

Leuk dat je wilt solliciteren! Wij leren je graag kennen. 

Via dit formulier kan jij je aanmelden. Wij nemen dan contact met je op, om samen een kopje koffie te drinken. Als we na dit gesprek beiden positief zijn, word je ingepland in een dienst waarbij je door een andere vrijwilliger wordt ingewerkt. 

Omdat we veel vrijwilligers hebben met verschillende achtergronden, is er ook doorstroom. Daarmee zijn we eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

In de zomervakantie en kerstvakantie zijn de ‘reguliere’ vrijwilligers niet altijd beschikbaar. Daarom kan je je ook inzetten als vakantievrijwilliger, om ons in deze afgebakende periode te ondersteunen. 

Het buddyproject beoogt vrouwen uit het Overweeghuis die uit de prostitutie zijn gestapt of hun leven opnieuw vorm willen geven, te koppelen aan een vrijwilliger die hen bijstaat in zelfstandigheid en het vergroten van haar netwerk. Hierdoor zal de zelfredzaamheid van de vrouwen toenemen in hun nieuwe bestaan. Voor het succesvol opbouwen van een nieuw bestaan is een ander netwerk essentieel. Vrijwilligers ondersteunen de vrouwen bij het vormen van een sociaal netwerk op de plek waar zij wonen. Samen vormen zij een buddykoppel.