Verschil maken met een kop koffie

hier wonen

Ademruimte voor jou

Rust en ruimte om te overwegen.

Ben je actief in sekswerk? Overweeg je om eruit te stappen? Dan ben je van harte welkom in ons huis. Een plek om tot rust te komen om vanuit daar een keuze te kunnen maken voor je toekomst.

Wat is het Overweeghuis?

 

We hebben tot doel om vrouwen in het sekswerk in de gelegenheid te stellen hun situatie te overwegen om zo een keuze te kunnen maken voor hun leven.

In het Overweeghuis willen we je op een laagdrempelige en liefdevolle manier rust geven, zodat jij de ruimte hebt om over je toekomst na te denken. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Zij zijn betrokken en vormen ook gezamenlijk een nieuw netwerk voor jou. Er zijn twee zorgcoördinatoren die helpen om perspectief te vinden en te helpen bij je proces.

We zijn een kleinschalig burgerinitiatief, waar je drempelloos (zonder indicatie) kunt komen voor een kortdurend verblijf. Je hebt een eigen kamer en er is ook een gezamenlijke woonkamer en keuken. Daarbij heb je veel vrijheid om zelf je dag vorm te geven.

In het Overweeghuis willen we je op een laagdrempelige en liefdevolle manier rust geven, zodat jij de ruimte hebt om over je toekomst na te denken. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Zij zijn betrokken en vormen ook gezamenlijk een nieuw netwerk voor jou. Er zijn twee zorgcoördinatoren die helpen om perspectief te vinden en te helpen bij je proces.

HIER EEN FILMPJE MET HET HUIS + sfeerbeelden

Veelgestelde Vragen

Het Overweeghuis is een bijzondere plek. Omdat we graag je de ruimte willen geven om te overwegen wat je met je leven wilt gaat doen. 

We zijn een burgerinitiatief wat betekend dat heel veel zaken door vrijwilligers worden gedaan. Dat geeft ook een bijzondere sfeer in het huis. 24 uur per dag is er een vrijwilliger en vanuit het ‘Leger des Heils’  hebben we twee medewerkers die je helpen met je inhoudelijke zorgtraject. 

 

Wij vinden het belangrijk om laagdrempelig te zijn! Het maakt niet uit of je vrijwillig of onder dwang in het sekswerk bent geraakt. Of je nu in een club werkt, via het internet of iets anders. 

Of je vrouw of transgender bent, of drugsverslaafd bent of niet, iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je stopt met sekswerk terwijl je hier in huis zit en als vrouw door het leven gaat.

Kleine aandachtspunten zijn:

 • We steken in op een kortdurend traject. 
 • We hebben geen ruimte/mogelijkheden voor huisdieren. 

Sekswerk is een breed begrip.  Of je nu betaald krijgt voor seks. Of in een relatie gedwongen wordt tot seks in ruil voor anderen zaken. En alles wat daar tussen zit is voor ons ‘sekswerk’ en daarmee ben je welkom als je daar graag uit wilt stappen. 

Het belangrijkste vinden we dat er eerst ruimte is om tot rust te komen. Om vanuit daar samen met jou een koers te bepalen. Waar wil je graag naar toe bewegen in je leven en wat is daarvoor nodig?

Het huis wordt grotendeels gerund door vrijwilligers met een groot hart. Zo hopen we dat je ook nieuwe mensen kan leren kennen.
Daarnaast is er elke dag een dagdeel een professionele hulpverlener. 

Daarbij helpen we je met allerlei praktische zaken zoals: 

 • Het regelen van je geldzaken;
 • Hulp bij het afkicken van een verslaving;
 • Het zoeken van woonruimte;
 • Het zoeken naar een studie of baan;
 • Of hoe je weer op een goede manier terug kan naar je woonplek.

We zien vaak dat de vrouwen die hier komen  we eerst helpen bij de zaken te ordenen en weer grip krijgen om vervolgens te kijken naar het juiste vervolgtraject.  We hebben nauwe banden met ‘Leger des Heils, Terwille Verslavingszorg  en xxxxx en in samenwerking met dit netwerk. Wat misschien goed is om te zeggen dat we in dit huis geen psychologische hulp of therapie aanbieden. Maar wel veel gezelligheid en liefde hebben. 

Je bent vrij om je dag zelf vorm te geven en te gaan en te staan waar je wilt. 

 

Daarnaast hebben we elke dag een paar vaste onderdelen.

 • Om 9:30 wordt je geroepen voor een koffie moment in de woonkamer.
 • Rond 19:00 eten we met elkaar.
 • Om 23:00 gaat de voordeur op slot en ben je in huis. 

Daarnaast vinden we het leuk om te weten wat je interesses zijn. Zodat we met de vrijwilligers daar ook wat leuks mee kunnen doen. 

Vind je het leuk om iets creatiefs te doen? Of hou je van sporten? Zo proberen we samen te zoeken naar bezigheden. 

Natuurlijk kunnen we onze locatie niet verklappen. Maar het is een karakteristiek herenhuis op 2 km afstand van de binnenstad.  De sfeer voelt een beetje aan als een gezellig hostel. Op de begane grond is de woonkamer met een zithoek en grote tafel waar we aan eten.

Het huis heeft in totaal 8 kamers, waarvan er 6 voor vrouwen zijn. Daarnaast zijn er ook twee kamers waar twee vrouwelijke  ‘woonstudenten’ wonen. 
Elke kamer heeft een bed een bureau, kledingkast, een koelkastje en televisie. 

We hebben een grote tuin, met overkapping waar een fijn beschut terras is en een tuinhuisje. Voor in het huis hebben we een klein kantoortje waar we gesprekken hebben en ‘snachts de vrijwilliger op de slaapbank slaapt.  Hieronder kun je de foto’s bekijken 

We hebben niet heel veel regels, maar voor je eigen proces en het proces van anderen hebben we de volgende regels:

 • Je stopt met sekswerk tijdens je verblijf in het huis. 
 • Je slaapt elke nacht in het huis en bent om 23:00 binnen.
 • Roken en gebruik van middelen kan in het tuinhuisje, niet in huis of op de kamers.
 • In het huis gebruiken we geen alcohol. 
 • Bezoek van mannen kunnen we niet toestaan. 
 • Voor huisdieren hebben we helaas geen ruimte. 
 • Je brengt jezelf en anderen niet in onveilige situaties.

Het is gratis om te verblijven in het huis. Daarbij zit ook eten en drinken en de begeleiding erbij. Medische zorgkosten en de hulp bij afkicken worden betaald door je zorgverzekering.  

In het huis hebben we meerdere nationaliteiten, daarmee wordt er naast Nederlands ook veel Engels gesproken. Ook een deel van de vrijwilligers is Engelstalig. We zijn daardoor gewend om met Google Translate of handen en voeten een heel eind te komen. 

In het huis hebben we meerdere nationaliteiten, daarmee wordt er naast Nederlands ook veel Engels gesproken. Ook een deel van de vrijwilligers is Engelstalig. We zijn daardoor gewend om met Google Translate of handen en voeten een heel eind te komen. 

Nee we hebben geen wachtlijst, we begrijpen dat soms in een dag een beslissing moet worden genomen en daarmee snel geschakeld moet worden. 

80% van de tijd hebben we altijd plek ook om in crisis te kunnen schakelen. 

Jazeker, ondanks dat wij in Groningen zitten betekend het niet dat jij uit het Noorden hoeft te komen. Soms kan een beetje afstand juist helpen! 

Wil je graag weten of dit huis een goede plek is voor jou? Of heb je persoon waarvan je denkt dat dit een goede plek is? Neem contact met ons op! 

Elk verhaal is uniek en daarmee zijn er op het moment dat we wat meer ruimte in huis hebben om soms ook bewoonsters tijdelijk op te vangen die een net ander verhaal hebben, maar wel heel erg gebaad zijn bij wat we te bieden hebben. 

 

 

Hier foto's van het huis

Hier foto's van Margriet & nanne en de vrijwilligers